Čo majú spoločné medvede a bazény? Pre obe nastal čas zimného spánku.

Zazimovanie je dôležitým krokom v udržiavaní bazéna v optimálnej kondícii a predchádzaní tak poškodeniu v dôsledku mrazivých zimných mesiacov. Je to každoročný rituál, ktorým ochránite svoju investíciu a zabezpečíte bezpečnosť vášho bazéna. Tento proces si vyžaduje starostlivosť a pozornosť k detailom. V nasledujúcich riadkoch vám predstavíme kompletný postup na zazimovanie vášho bazéna a pridáme dôležité tipy, ktoré vám pomôžu zachovať váš bazén v najlepšom stave.

Kedy zazimovať?

Správny čas na zazimovanie bazéna je kľúčovým faktorom. Malo by byť naplánované tak, aby ste to stihli pred prvými mrazmi. Hlavným cieľom je zabrániť poškodeniu technológie. Zazimovanie vykonávame vo fáze kedy voda nie je príliš chladná na prácu, a zároveň sa predchádza mrazu, ktorý by mohol poškodiť vodnýsystém.

Prvý krok: vyčistenie bazéna

Čistota, pol (bazénového) života. Ešte predtým, ako sa pustíte do celého procesu zazimovania, odporúčame bazén dôkladne vyčistiť.

  1. Začnite tým, že upravíte pH hodnotu vody na optimálnu úroveň, ktorá je zvyčajne medzi 7,2 a 7,6.
  2. Potom starostlivo vyluxujte bazén, aby ste odstránili nečistoty a sedimenty z dna a stien.
  3. Nasleduje prepláchnutie filtrácie, čo zabezpečí, že je čistá a pripravená na nasledujúcu sezónu.
  4. Na záver čistenia pridajte potrebné množstvo dezinfekčného prostriedku a nezabudnite aspoň 12 hodín denne filtrovať vodu, aby bola stále čistá.

Druhý krok: zníženie hladiny vody

Pred samotným zazimovaním je tiež dôležité znížiť hladinu vody v bazéne, aby sa predišlo poškodeniu plávajúcich prvkov a prístrojov. Zvyčajne sa odporúča znížiť hladinu vody pod najnižšiu armatúru v bazéne, ale je lepšie to urobiť s malou rezervou, približne 10 cm pod touto úrovňou. Po znížení hladiny vody dôkladne očistite tmavú linku, aby ste predišli vytvoreniu škvŕn a usadenín. Nezabudnite odpojiť prívod elektriny do technológie.

Tretí krok: vysušenie rozvodov

Tento krok závisí od toho, či máte vyspádovaný alebo nevyspádovaný systém. Vyspádovaný systém má sklon, ktorý umožňuje vode stekať z bazéna do technologickej miestnosti. Pri takomto systéme stačí otvoriť vypúšťací ventil a nechať vo du úplne vypustiť. Potom nechajte systém otvorený, aby mohla voda vyschnúť a minimalizovala sa korózia.

V prípade nevyspádovaného systému je potrebné vykonať dodatočné kroky. Musíte vodu zo všetkých odvodov vysať, aby ste sa uistili, že v

systéme nie je žiadna voda. Potom vypustite filtráciu, zastavte ostatné motory a bazénové zariadenia. Všetky komponenty, motory a elektronické zariadenia musia byť dobre vysušené, a preto ich odporúčame uložiť na suché miesto, kde nehrozí mráz.

Štvrtý krok: ošetrenie bazénovej vody

Ako ďalšie je dôležité pridať zazimovací prostriedok do bazénovej vody. Ten pomáha ochrániť vodu pred rastom rias a mikroorganizmov počas zimy.

Kontrola a údržba počas zimy

Zazimovacím procesom však údržba nekončí. Počas zimy nezabudnite pravidelne kontrolovať hladinu vody vo vašom bazéne a prípadne ho odpúšťať, ak je to potrebné. Okrem toho skontrolujte aj šachtu, či sa v nej nenachádza voda, ktorá by mohla zamrznúť a poškodiť tak technológiu. Odporúčame tiež vyberať nečistoty z bazéna, aby ste predišli ich akumulácii na dne.

Včasná príprava pre nasledujúcu sezónu

Dôkladná príprava a starostlivosť pred a počas zimy zabezpečia, že váš bazén bude v dokonalej kondícii pre nasledujúcu plaveckú sezónu. Aj keď zazimovanie môže byť pracné, je to investícia do trvanlivosti a kvality vášho bazéna.

Vyhraďte si čas aj na údržbu, zabezpečíte tým dlhovekosť a kvalitu vášho bazéna a pripravíte ho na ďalšiu sezónu plnú radovánok vo vode.