Voda je základom života. Okrem toho, že nám umožňuje prežiť, má tiež mnoho pozitívnych účinkov na naše zdravie a celkovú pohodu. Jedným z najlepších spôsobov, ako si vychutnať túto životodarnú tekutinu a zároveň čerpať zdravotné benefity, je práve plávanie a relaxovanie v bazéne. No tentokrát nie v hocijakom, ale v slanom. Pozrime sa ale najskôr na silné stránky plávania samotného.

Harmónia tela a mysle

Počas plávania sa pracuje s kompletným svalovým aparátom, od nôh cez brucho až po ruky, čo poskytuje celotelový tréning bez namáhania kĺbov. Posilňuje tak svaly, zlepšuje kardiovaskulárny systém a celkovú vytrvalosť. Navyše, voda poskytuje odpor, ktorý zvyšuje intenzitu cvičenia, ale zároveň minimalizuje riziko poranení.

Okrem fyzických výhod má plávanie pozitívny vplyv aj na duševné zdravie. Voda pôsobí upokojujúco na náš mozog, čo znižuje pocit napätia a úzkosti. Plávanie je preto výborným nástrojom, ako odložiť na bok stres z každodenných starostí a nechať telo i myseľ relaxovať.

V bazéne môžete zažiť pocit beztiaže, ktorý uvoľňuje svaly a kĺby a podporuje mentálnu rovnováhu. Zbavenie sa vplyvu gravitácie a pohybovanie sa s ľahkosťou pierka vytvára pocit slobody a pokoja a necháva priestor na regeneráciu a zotavenie sa od náporu bežného života. Plávanie s pocitom beztiaže tiež stimuluje uvoľňovanie endorfínov – hormónov šťastia. Tie prispievajú k zlepšeniu nálady, duševnej pohody a vytváraniu pozitívneho vnímania sveta.

Prímorská atmosféra so zdravotnými benefitmi

Slaná pokožka a odraz slnka vo vode. Vybavili ste si hneď vašu obľúbenú dovolenkovú destináciu? A čo takto nechať sa nadnášať slanou vodou priamo u vás na záhrade?

Morská voda v bazénoch sa stala populárnou alternatívou k chemikáliám hneď z niekoľkých dôvodov. V prvom rade sú slané bazény zdravou voľbou. Slaná voda obsahuje prírodné minerály a stopové prvky, ktoré majú pozitívny vplyv na dýchacie cesty a pokožku. Sodík, magnézium a draslík pomáhajú uvoľňovať a rozširovať dýchacie cesty, čo zlepšuje dýchanie a prispieva k zníženiu príznakov astmy, alergií a respiračných ochorení. Slaná voda je tiež prirodzene mäkšia a nevyvoláva nepohodlie a podráždenie. Pre ľudí s citlivými prieduškami je to veľké plus.

Antiseptické a dezinfekčné vlastnosti slanej vody pomáhajú očistiť pokožku od baktérií, čím sa znižuje riziko vzniku akné a iných kožných infekcií. Slaná voda môže prirodzene exfoliovať pokožku, čo odstraňuje odumreté bunky a zlepšuje textúru pokožky. Tento proces vie pomôcť aj pri liečbe suchej a šupinatej pokožky. Jej protizápalové vlastnosti sú zase prospešné pri rôznych kožných problémoch ako ekzémy, dermatitída a psoriáza. V porovnaní s bazénmi s chemicky upravenou vodou slaná voda neodstraňuje z pokožky prirodzené oleje a umožňuje jej zachovať si prirodzenú hebkosť a hydratáciu.

Ekologický faktor a jednoduchá údržba

Pri použití chlórovanej vody v tradičných bazénoch môže dochádzať k tvorbe vedľajších produktov, ako sú chloramíny, ktoré môžu byť potenciálne škodlivé pre ľudské zdravie. V slaných bazénoch je táto tvorba minimalizovaná, čo znižuje riziko negatívnych vplyvov na životné prostredie a zdravie.

Slané bazény majú tendenciu vyžadovať menej časté výmeny vody v porovnaní s tradičnými bazénmi. Slaný systém totiž recykluje a čistí vodu, čo vedie k menšiemu množstvu odpadovej vody. Pri výrobe slaných bazénov sa tiež často používajú udržateľnejšie materiály, čo prispieva k celkovému ekologickému profilu týchto bazénov.

Ďalším dôvodom, prečo sa soľ začala používať, je jednoduchá údržba. Slané bazény využívajú elektrolytický proces na rozloženie soli vo vode a generovanie prirodzeného chlóru. Prirodzený chlór je účinný dezinfekčný prostriedok, ktorý pomáha eliminovať baktérie, vírusy a ďalšie mikroorganizmy vo vode. V slaných bazénoch je pH vody zvyčajne stabilnejšie a menej náchylné na výrazné fluktuácie. To znamená, že nemusíte často testovať a upravovať pH hladinu.

Aj pre malé morské panny

Poznáte väčších milovníkov bazénov ako deti? Drobci dokážu tráviť hodiny čvachtaním sa vo vode, čo však nemusí mať zdraviu prospešný efekt pri chemicky ošetrených bazénoch. Slaná voda je menej dráždivá a miernejšia pre citlivú detskú pokožku a vzniká tak menšie riziko suchosti alebo alergických reakcií po plávaní. Prirodzený chlór obsiahnutý v slanej vode je menej agresívny a bezpečnejší pre deti v porovnaní s chemicky vytvoreným chlórom. Slaná voda má tiež menej výrazný chemický zápach a znižuje pravdepodobnosť podráždenia očí. Rovnako ako u dospelých, plávanie v slanej vode môže pomôcť rozšíriť priedušky, uľahčiť dýchanie  pomôcť pri astme a alergiách. Slanosť v bazénoch je zvyčajne mierna, podobná koncentrácii soli v ľudskom tele. Preto je pre deti bezpečnejšie náhodne prehltnúť malé množstvo vody v bazéne so slanou vodou ako v klasicky upravovanom bazéne.

Plávanie v oáze zdravia

Plávanie, jedna z najkomplexnejších foriem fyzickej aktivity, sa môže stať vaším najlepším spojencom pre zdravý životný štýl. A teraz si predstavte, že tento skvelý spôsob tréningu si môžete užívať v bazéne so slanou vodou. Ten predstavuje dokonalú symbiózu zdravia, ekológie a jednoduchej údržby. S pocitom prírodného prostredia a minimalizovaním použitia chemikálií sa tak stanete súčasťou ekologickej revolúcie bazénového sveta.